Calcutta

Culturele hoofdstad van India

Calcutta (ook: Kalkota) was lange tijd de hoofdstad van India. Het gebied is al ruim 2000 jaar bewoond, maar kwam pas echt tot bloei toen de Britse East India Company zich er verstigde. De stad ligt aan de Hooghly-rivier, waar ook de Nederlandse VOC een belangrijke handelspost had. In en om Calcutta wonen nu ruim 14 miljoen mensen, wat het de derde metropool van India maakt. Het is een bruisende stad die door velen wordt gezien als het culturele hart van India.Vliegveld

Het vliegveld van Calcutta heet Netaji Subhash Chandra Bose International Airport. Vroeger stond het bekend onder de naam Dum Dum Airport. Het is de belangrijkste luchthaven in het oosten van India en qua omvang en vliegverkeer de vijfde van het land. Het vliegveld heeft een eigen treinstation.


Openbaar vervoer

Calcutta heeft verschillende treinstations. Ook is er een metro, al is die niet zo groot. Ook rijden er de enige trams die je in India vind. Er zijn uitstekende busverbindingen. Bussen zijn goedkoop, maar wel wat oncomfortabel. Taxi's en riksja's zijn er in overvloed.


Bezienswaardigheden

De Victoria Memorial Hall is een imposant gebouw dat is opgedragen aan de Britse koningin Victoria. Het herbergt nu een museum. Aan de oever van de Hooghly-rivier vind je de Dakshineswar Kali-tempel, een imposante hindoe-tempel. Het Marble Palace is een prachtig 19e eeuws huis met een imposante kunstcollectie. Ook heeft het een kleine dierentuin. Jaarlijks vindt in Calcutta in februari de Calcutta Book Fair plaats. Het is de grootste boekenbeurs van Azië.

Tips Calcutta