Amritsar

Stad van de Gouden Tempel

De stad Amritsar ligt in het uiterste noorden van India, op een kleine 30km van de grens met Pakistan. De stad is het centrum van het Sikhisme, een godsdienst met ongeveer 23 miljoen volgers, waarvan het merendeel in de deelstaat Punjab woont. In Amritsar vind je de Harmandir Sahib, de Gouden Tempel, het belangrijkste heiligdom van de Sikhs.Vliegveld

Het vliegveld van Amritsar, Sri Guru Ram Das Jee International Airport, staat ook bekend onder de naam Armitsar International Airport. Het ligt op ongeveer 10km van het centrum van Amritsar. Het is de snelstgroeiende luchthaven van India. Vervoer van en naar de luchthaven is soms wat lastig omdat er (nog) geen bussen pendelen tussen luchthaven en stad. Taxi's rijden er wel.


Openbaar vervoer

Het station van Amritsar heeft goede spoorverbindingen met vrijwel alle belangrijke steden in India, waaronder Agra, Delhi en Bombay. Voor vervoer in de stad kun je gebruik maken van bus, taxi, riksja of autoriksja.


Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheid in Amritsar is de beroemde Gouden Tempel van de Sikhs, de Harmandir Sahib. De tempel ligt in een klein meer, het Sarovarmeer, en is toegankelijk voor iedereen. Het is zelfs mogelijk er kostenloos de nacht door te brengen. Om het meer staan nog een aantal bijzondere gebouwen, waaronder een indrukwekkende toegangspoort. In Amritsar vind je ook het Zomerpaleis van Maharaja Ranjit Singh. Het paleis ligt in het Ram Bagh -park, dat ook zeker de moeite waard is.

Tips Amritsar